10 tips om je keuken te verbouwen of te renoveren!

Je kent ze wel: De jaren 30 woning. Je opent de voordeur en loopt via een halletje, over een traditionele granito-vloer, de gang in. Daar zie je, vaak een steile, trap naar de eerste verdieping. De gang is ongeveer twee meter breed. Onder de trap een toegang naar de kelder en een toilet. Aan het eind de deur naar de keuken.

De keuken vaak ook een granito of een tegelvloer. Ook ongeveer twee meter breed, deur naar de tuin.

Vanuit de gang/hal de toegang naar de eetkamer of de woonkamer. Van elkaar gescheiden door een ensuite, schuifdeur.

Het is niet verwonderlijk dat, als je in een vergelijkbare mooie jaren dertig huis woont, je overweegt om de keuken te vergroten. 

Dat kan door het plaatsen van een uitbouw of door de muur naar de eet- woonkamer doormeten breken.

In plaats van een keuken uit te bouwen kun je uiteraard ook minder drastisch te werk gaan. Een keuken kan ook gerenoveerd worden.

Tip 1

Als je de muur laat weghalen vergeet dan niet om er een constructeur naar te laten kijken. Een constructeur ziet of de muur dragend is, in deze situatie vaak wel, en kan een advies geven welke balk er in de muur geplaatst moet worden. Vraag het echt aan een constructeur en ga vooral niet af op het advies van de aannemer. Het Kan zijn dat er ook een versteviging aan de fundering gemaakt dient te worden. Dit wordt heel vaak vergeten. Scheurvorming en andere schade kan het gevolg zijn.

Tip 2

Houdt er rekening mee dat in de jaren 30 woning (en nog vele jaren later) er vaak twee types vloerconstructies in één woning toegepast werden. Een steenachtige constructie in de gang, hal en keuken en houten balklaag in de woonruimtes. Bij het vergroten van de keuken kan het voorkomen dat een gedeelte van de vloer steenachtig is en een gedeelte van hout. Dit heeft een invloed op de vloerafwerking. Het aanbrengen van tegels op een houten ondergrond vergt speciale aandacht. Op de overgang kunnen tegels scheuren als dit niet met zorg uitgevoerd wordt.

Tip 3

Denk goed na over de routing. De plaats van de apparatuur is belangrijk. Stel vragen als hoe gebruik ik de keuken? Wat is mijn werkvolgorde?

Kunnen we langs elkaar heen lopen?

Hoe loop ik met een volle tas boodschappen door de keuken?

Tip 4

Denk na over een nieuw aanrechtblad

Een aanrechtblad heeft veel te verduren tijdens het koken.

Een mooi aanrechtblad is een echte eye-catcher. 

Een “oude” keuken kan gerenoveerd worden. Alleen al door het vervangen het vervangen van het aanrechtblad krijgt de keuken een geheel andere uitstraling.

Houdt er rekening mee dat de meeste (ook natuurstenen) aanrechtbladen niet goed hittebestendig zijn. Gebruik altijd een onderzetter voor de hete pannen!

 

Tip 5

Vernieuw de fronten van de laden en deuren.

Het meest in het oog springende deel van de keuken zijn meestal de keukendeurtjes en de fronten van de lades.

Nieuwe keukendeuren en lades geven de keuken een hele nieuwe uitstraling. Tevens zijn de kosten van het vervangen van keukendeurtjes beduidend lager dan de aanschaf van geheel nieuwe keukenkasten. 

het nadeel van het vervangen van de fronten is het feit dat de keuken verouderd kan zijn. In dat geval bestaat het risico dat er geen standaard fronten meer voor leverbaar zijn. Dan zul je fronten op maat moeten laten maken. Dit is duurder dan het werken met standaard producten.

Tip 6

Het vervangen van de kraan

Steeds vaker vervangt met de oude kraan door een Quooker. Eén kraan voor koud, warm, kokend en gefilterd water. 

Er zijn ook ‘hypermoderne kranen’. Denk bijvoorbeeld aan een kraan met de Easy Touch-technologie. Een kraan die reageert op subtiel aanrakingen, waardoor de kraan niet direct smerig wordt, als je er met vieze handen aan zit.

Tip 7

vervang de oude tegels door een nieuwe achterwand

Het vervangen van de oude tegels achter een keuken door een nieuwe achterwand zorgt voor een nieuwe frisse uitstraling van de keuken.

Tip 8

Vervang de apparatuur

Keukenapparatuur heeft een gemiddelde levensduur van 8 tot 10 jaar.

Op een gegeven moment stopt een apparaat er spontaan mee. Het vervangen van een apparaat kan noodzaak zijn. Maar denk er ook eens over na als het apparaat ongveer 8 jaar oud is. Nieuwe apparaten zijn vaak een stuk energiezuiniger en daarmee goedkoper in het gebruik.

 

Tip 9

De vloertegels

Net als een nieuwe achterwand levert het plaatsen van nieuwe vloertegels een frisse nieuwe uitstraling. Houdt er wel rekening mee dat de vloer niet hoger wordt dan de oude vloer. De werkhoogte kan lager worden in dat geval. Dit kan leiden tot rugklachten.

Controleer altijd of het vervangen van de vloer niet leidt tot het vervangen van de plint. 

Tip 10

De accessoires

Door, met behulp van nieuwe accessoires, nieuwe accenten in de keuken aan te brengen kan deze een geheel andere uitstraling krijgen.

Dit zou ook met een relatief klein budget kunnen.