Bouwen of verbouwen, bereid je goed voor.
Oeps…

Vandaag had ik een gesprek met twee echtparen. Buren van elkaar. Samen hebben ze, in eigen beheer, een nieuwe twee onder één kap woning in de jaren dertig stijl laten bouwen. Inmiddels is de oplevering een paar maanden geleden. Helemaal gelukkig zijn ze helaas niet. Nu ze er een paar maanden wonen blijken de woningen niet helemaal geluiddicht. Als bewoner één aan de telefoon zit, blijkt de buurman mee te kunnen luisteren.
Tijdens ons gesprek blijkt dit niet het enige probleem. De aannemer heeft de wet- en regelgeving, zoals die in het bouwbesluit staat beschreven, nogal ruim geïnterpreteerd.
Gelukkig lijkt de aannemer van goede wil, en is bereid om mee te werken aan het zoeken naar een goede oplossing.
Ervan uitgaande dat alles goed gaat komen is het links of rechtsom een vervelende situatie. Je hebt een nieuw huis laten bouwen, of je bestaande woning verbouwt, dan wil je ervan genieten. Je wil je vooral niet bezig houden met gebreken, touwtrekken en weer geconfronteerd worden met bouwvakkers in huis.
Bereid je goed voor, Voordat je gaat bouwen of verbouwen.
Tip 1
Maak een goed programma van eisen (een pve). Dit is een handig hulpmiddel om je te helpen nadenken. Nadenken over jouw wensen en eisen die je hebt met betrekking tot je bouwplannen.
Tip 2
Als je alle wensen op een rijtje gezet hebt, denk dan na over het budget. Wat wil je of kun je besteden aan het uitvoeren van je plannen.
Tip 3
Maak vooraf tekeningen. Of laat tekeningen maken. Leg goed vast in een plan wat je precies voor ogen hebt. Dit voorkomt discussies en teleurstellingen achteraf.
Tip 4
Maak nooit een uitbouw, of doorbraak in een woning, zonder dat er een constructeur naar gekeken heeft.
Zorg dat eventuele constructieve zaken altijd door een constructeur berekend zijn!
Tip 5
Maak een goede werklijst en/of een technische omschrijving waarin je alles opschrijft wat je verwacht te krijgen. Beschrijf hier ook de kwaliteit die je verwacht te krijgen. Ondersteun dit eventueel met inspiratiefoto’s.
Tip 6
Nodig 2 maximaal 3 aannemers uit om een prijs, een offerte voor je te laten maken. Als je nog niet weet welke keuken, tegels of sanitair je wilt hebben, houdt deze dan buiten de offerte. Laat de aannemers wel een post opnemen voor het aansluiten. Of geef voorafgaand aan het offertetraject welke stelposten alle aannemers voor deze onderdelen dienen op te nemen.
Als één aannemer bijvoorbeeld een post van 1000€ opneemt voor een toilet en een andere 100€ dan zou je mogelijk wel eens een verkeerde keuze kunnen maken. Dit kan tot teleurstellingen aan het eind leiden.
Tip 7
Maak goede afspraken voordat er gestart wordt met bouwen. Wees hierin heel duidelijk wat je van de aannemer verwacht. Leg ook vast wanneer er opgeleverd wordt. En wat de gevolgen zijn van te laat opleveren. Dit zou een boete, per extra werkdag, kunnen zijn.
Leg ook vooraf vast hoe er met meerwerk omgegaan wordt. Het is verstandig om vast te leggen dat meerwerk alleen maar erkend wordt als dit vooraf schriftelijk (eventueel per mail) vastgelegd is. En dat er dan ook vooraf, schriftelijk opdracht voor gegeven is. Anders zijn de kosten voor de aannemer.
Tip 8
Informeer vooraf de buren. Leg eventuele scheuren in de woningen van de buren samen, voorafgaande aan het werk vast. Maak er foto’s van. Dit om klachten en problemen na eventueel heiwerk te voorkomen.
Tip 9
Controleer met regelmaat of de aannemer doet wat je gevraagd hebt. Maak van alle onderdelen (ook leidingen) foto’s. Veel foto’s is handig om achteraf iets te controleren.
Tip 10
De oplevering.
Als de aannemer aangeeft het werk af te hebben. Maak dan een rondje, samen met de aannemer, om te controleren of alles naar wens is.
Leg alle punten schriftelijk vast die niet goed zijn. Zet allebei een handtekening onder deze lijst.
Betaal de laatste termijn pas als echt alles gereed is.
Een klein deel voor aanvang van het werk betalen is niet ongebruikelijk, een aannemer dient materiaal in te kopen. Betaal deelfacturen enkel als de gefactureerde delen ook echt gereed zijn. Betaal nooit eerder. Als een aannemer zich niet aan de afspraken houdt, dan is jouw geld weg.