5 aandachtspunten met betrekking tot de trap in huis.
De trap is vaak een vergeten en enigszins onderschat onderdeel van een huis. je loopt er op en af zonder er al te veel bij na te denken. Toch is het goed om er even bij stil te staan. Een trap kan een groots gebaar in de ruimte zijn, maar een trap kan ook een gevaar voor je gezondheid opleveren.
De trap in de jaren 30 woning:
Het komt vaak voor de dat de trap in een jaren 30 woning steil en smal is. De trap van de begane grond naar de eerste verdieping is nog wel eens een goed beloopbare trap, maar de trap naar zolder lijkt in veel gevallen op een ladder. Onder deze trap zijn meestal inbouwkasten gemaakt. Als en van de zolder een leefruimte wil maken, dan wil men vaak de trap vervangen.
Dit kan niet altijd!
Houdt er rekening mee, dat een trap die beter beloopbaar is, minder steil dient te zijn. Een trap die minder steil wordt neemt meer ruimte in beslag. Is deze ruimte in jouw jaren 30 woning er wel?
Een andere trap betekent ook anders boven komen. Controleer altijd vooraf of dit geen problemen zal opleveren. Stel altijd de vraag of je, je hoofd niet zult stoten?
Aandachtspunt 1:
Houdt rekening met de hoogte van de treden. Zorg dat deze niet veranderd ten opzichte van andere trappen in huis. Een andere optrede (hoogte van je stap naar boven), dan een andere trap in huis heeft kan tot gevaarlijke situaties leiden. Als trappen verschillende optredes hebben, dan verandert de cadans van het lopen. Hierdoor zou je kunnen vallen.
Let er voor je eigen veiligheid op dat alle treden dezelfde optrede kennen. De eerste stap moet hetzelfde zijn als de tweede, de derde en de laatste. Dit betekend dat de dikte van de vloerafwerking meegerekend dient te worden. Is de onderste trede te laag, dan is er een risico op rugklachten door misstappen. Is de bovenste trede te hoog, dan zou je kunnen vallen, om dat je je teen stoot.
Aandachtspunt 2:
Let erop dat de aantrede van de trap (oppervlakte waar u op staat) voldoende is. Is deze aantrede bijvoorbeeld te smal, dan kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. De kans op vallen is dan heel groot. Denk eraan dat een ladder geen normale trap is. Een ladder staat zeer stijl en wordt op een andere manier gebruikt dan een reguliere trap in huis.
Omgekeerd geldt ook dat te diepe treden ook niet fijn zijn. Als je tussenstappen op een trede moet maken, dan is dit niet prettig.
Een trap waar je iedere dag oploopt dient comfortabel te zijn.
Aandachtspunt 3:
Zorg ervoor dat de leuning goed aan de muur verankerd zit. een losse leuning kan tot gevaarlijke situaties, zoals vallen leiden.
Controleer ook of de leuning tenminste 4 centimeter van de muur af gemonteerd is. Als dat niet het geval is, dan kan het voorkomen, dat je je handen aan het ruwe stucwerk van de muur schaaft.
Een leuning voorzien van licht kan voor extra veiligheid op de trap zorgen. De treden worden beter zichtbaar. Kans op vallen wordt dan minder.
Aandachtspunt 4:
Zorg er altijd voor dat er naast de trap, ter plaatse van een open ruimte, altijd een deugdelijke balustrade geplaatst is.
Dit geldt ook voor de verdieping. Plaats altijd een balustrade of hekwerk rondom een opening in de vloer.
Let erop dat balustrades en hekwerken niet overklimbaar en niet doorvalbaar zijn.
Een balustrade of hekwerk dient, voor uw veiligheid aan een aantal minimumeisen te voldoen:
- Er mogen geen horizontale regels toegepast worden, hier kunnen kinderen op klimmen.
- Als u voor spijlen kiest, dan mogen deze niet verder dan 10 centimeter uit elkaar staan (hart op hart), anders kunnen kinderen er tussendoor kruipen.
- Het hekwerk mag niet verder dan 5 centimeter uit de vloer of de trap staan, anders kunnen kinderen er tussendoor kruipen.
- Het hekwerk dient stabiel en sterk te zijn. als het wankelt of af kan breken, kunt u er alsnog doorheen vallen.
Aandachtspunt 5:
Een trap kan een hindernis zijn, als je op leeftijd komt. Of als je lichamelijk minder goed ter been bent.
Om toch veilig naar boven te kunnen komen zou je kunnen overwegen op een traplift te plaatsen.
Ook kun je ervoor kiezen om de trap te voorzien van Easysteppers. Dit zijn stevige tussen-treden. Waarmee de optredes van een trap gehalveerd worden. OP deze manier heb je minder kracht nodig om naar boven te gaan. Je blijft langer in conditie en fit.