Bespaar op de schilder door onderhoud!

Door zelf met regelmaat het schilderwerk schoon te maken met een zachte doek en een neutraal reinigingsmiddel kun je de levensduur van het schilderwerk verlengen. In de lucht zijn agressieve stoffen aanwezig die op het schilderwerk gaan zitten. Deze stoffen kunnen de kwaliteit van de verf negatief beïnvloeden. Door het reinigen kun je de levensduur van het schilderwerk verlengen.

Schoonmaken

Controleer ieder voor- en najaar de kritieke punten van het hout werk om houtrot te voorkomen of tijdig te behandelen. De onderhoudsgevoelige plekken verdienen de meeste aandacht. De belangrijkste onderhoudsgevoelige plekken zijn de overgangen tussen liggen en staand houtwerk, de hoeken.

Vergeet daarbij ook niet om de onderkant van houtwerk en plaatmateriaal en de glaslatten goed en nauwkeurig te inspecteren. Regelmatig reinigen voorkomt vuil- en zand ophopingen. Deze vervuiling draagt bij aan de beschadiging van de verflaag. Gebruik lauwwarm water en een vochtige doek, om het houtwerk schoon te maken. Neem met het schoonmaken de boven- en onderkant van ramen de deuren mee.

Controle van het schilderwerk

De kwaliteit van het schilderwerk kun je op een eenvoudige controleren. Let tijdens het schoonmaken op beschadigingen en zachte plekken in het hout. Kijk goed of er poeder op jouw poetsdoek achterblijft. Verf die minder goed hecht of aan het loslaten is, laat een soort waas achter op een vaatdoek. Als de verf minder hecht, beschermt hij ook minder. Leet ook op verkleuring van verf, scheurtjes, blaasjes en de aanwezigheid van een groene aanslag op de verf. Met name de blaasjes en groene aanslag duidt op de aanwezigheid van vocht.

Regelmatig bijwerken van het schilderwerk

Alles waar je met regelmaat aandacht aan besteed blijft in een goede conditie. Dit geldt ook voor het schilderwerk. Werk beschadigingen direct bij, als deze geconstateerd worden. Vooral kitnaden zijn erg van belang om goed te onderhouden. Hier kan vocht door naar binnendringen. Het gevolg kan zijn dat er houtrot zal ontstaan. Schilder ook altijd binnen, als je buiten onderhoud pleegt. Goed dampdicht aangebracht schilderwerk aan de binnenkant zorgt ervoor dat vocht niet door het hout wordt opgenomen. Hierdoor wordt het risico op houtrot van binnenuit beperkt.

Ventilatie

Zoals vaker omschreven in dit blog betekent de aanwezigheid van donkere vlekken/aanslag op de muren en het plafond meestal niet veel goeds.. De oorzaak hiervan is heel vaak dat er te weinig geventileerd wordt. Als aanwezig (of condenserend) vocht niet de kans krijgt om te drogen, dan kan er schimmelvorming ontstaan.

Let op:
Condensvorming aan de binnenzijde van het glas kan leiden tot schade aan de onderzijde van het raam en kozijn.

Onderhoudsabonnement:

Om het werk beheersbaar te houden en schade te voorkomen is het mogelijk om een schildersbedrijf een onderhoudsabonnement af te sluiten. Investeren vandaag kan geld in de toekomst besparen.