Energie besparen, duurzame maatregelen nemen, mooie initiatieven, maar doe het wel veilig.

Zonnepanelen, accu’s om elektrische energie te bewaren. En waterstofgas die in de tuin opgeslagen wordt. Allemaal goede initiatieven om energie te besparen, om duurzaam te leven, maar potentieel gevaarlijk.
Uit recent onderzoek (januari 2020) blijkt het nogal eens mis te gaan.

Zonnepanelen op een bijgebouw bij een jaren 30 woning

De zonnepanelen:

Het is verstandig om problemen te voorkomen en zonnepanelen door een erkende installateur te laten plaatsen.
Het gaat nooit zomaar mis. Maar er zijn een paar aandachtspunten waar op gelet dient te worden:

1. Laat specialisten jouw zonnepanelen plaatsen

Een verkeerde, ondeugdelijke installatie is een van de hoofdredenen van zogenaamde zonnepaneelbranden. Zoals eerder gesteld, vraag een erkende installateur om de zonnepanelen te plaatsen. Deze specialisten kennen de bouw- en elektrotechnische regels. Deze specialisten controleren vooraf de kwaliteit van het dak, de meterkast en de plek van de omvormer.

2. Kies voor kwaliteit

Bespaar niet op de kwaliteit van de materialen, kies voor een A-merk. Kies voor installaties en producten voldoen aan de strengste Europese veiligheidseisen en -richtlijnen.

3. Laat je installatie inspecteren

Het is verstandig om de zonnepanelen na het plaatsen te laten inspecteren. Hiervoor zijn gespecialiseerde bedrijven te vinden.
Wat kan er zoal misgaan bij het plaatsen van zonnepanelen zul je denken.
Het antwoord is helaas even simpel als verbijsterend. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld te dicht op het dak geplaatst worden. Hierdoor kan de warmte, eronder, niet weg. Op deze wijze kan er brand ontstaan.
Ook zien we vaak dat draden beschadigd zijn tijdens het plaatsen. Dit kan tot kortsluiting leiden.
Panelen die niet goed vastgezet zijn, kunnen eraf waaien.

4. Zelf doen: doe het verstandig.

Om veiligheidsrisico’s te verkleinen, is het verstandig om ook gedurende de hele gebruiksperiode veilig om te gaan met het zonnepanelensysteem.

  • Zorg dat de ruimte,waarin de omvormer geplaatst wordt, voldoende geventileerd is. Een omvormer wordt warm en moet deze warmte kwijt kunnen.
  • Houdt er rekening mee dat kabels onbeschadigd blijven. Zorg ervoor dat de kabels buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren liggen.

Zonnepanelen en brand

Houdt er altijd rekening mee dat een huis met zonnepanelen mogelijk moeilijker te blussen is, als er brand uitgebroken is. Als de zon schijnt blijft een zonnepaneel stroom opwekken. Dit kan blussen en vluchten bemoeilijken. Zorg voor goede rook- en brandmelders. Op deze wijze heb je extra tijd om tijdig te kunnen vluchten. Houdt er rekening mee dat rook- en brandmelders na 8 tot 10 jaar vervangen dienen te worden.

Accu’s

Elektrische energie kan teruggeleverd worden aan het net. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de energie op te slaan. Hiervoor hebben verschillende partijen zoals Tesla, Solar Watt, Centurion en anderen accu’s ontwikkeld. Met deze accu’s kun je, mits deze goed geïnstalleerd zijn, je eigen opgewekte energie opslaan. Deze energie gebruik je zelf op momenten dat het jouw uitkomt. Je levert niets terug Dit kan financieel gunstig zijn.
Echter er zijn nogal wat mensen die zelf een accu pakket in elkaar knutselen. Hiervoor worden oude accu’s van elektrische of hybride auto’s gebruikt. Als dit niet zorgvuldig gebeurd of als deze accu’s niet op een veilige plaats gezet worden, dan kan het misgaan. Door hitte kunnen deze accu’s in brand vliegen.
Pas op: Blussen met water is gevaarlijk en kan tot explosies leiden.

Waterstof

In het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet is gestart met een waterstofproject. In deze nieuwbouwwijk staat het eerste waterstofhuis van de Benelux. Zonnestroom die opgewekt wordt slaat men, bij dit project, op in van die gevuld zijn met 1200 liter waterstof. Deze vaten staan in de tuin. De energie dei vrijkomt gebuikt men onder andere om de huizen te verwarmen.

Omdat waterstof explosief, geurloos en dan aardgas is vergt het wel een aantal maatregelen om deze stof veilig op te slaan. Zo worden de woningen voorzien van waterstofmelders die aangeven wanneer het misgaat met de installatie.
De brandweer dient extra getraind te worden en op de hoogte gesteld te worden van de installatie. Zodat de brandweer adequaat kan reageren als het misgaat.