Help, we hebben ons jaren 30 woning geïsoleerd en nu zien we schimmels!

Soms tref je schimmels aan in huis. Deze schimmels kunnen verschillende oorzaken hebben en zijn bijna altijd slecht voor de gezondheid. Als je, net als wij, vaker een woning bezichtigd zul je merken dat schimmelproblemen steeds vaker voorkomen. Het isoleren en luchtdicht maken van onze woningen is van grote invloed hierop.

SAMSUNG CSC
Hoe ontstaan schimmels in huis?

Schimmels gedijen onder invloed van vocht en warmte. Om die reden tref je bijvoorbeeld vaak schimmels aan in een kruipruimte. Als er voldoende geventileerd wordt in een woning dan zullen vochtige ondergronden drogen en krijgen schimmels geen voedingsbodem.
Zorg altijd voor een constante toestroom van verse lucht, bijvoorbeeld met behulp van ventilatieroosters, mechanische ventilatie of een ventilatiestanden in de ramen.

Een te hoge luchtvochtigheid is slecht voor uw huis en gezondheid. Ventileren door eventjes een raam openzetten is niet voldoende om schimmels te voorkomen.

Geen afzuiging

Schimmels gedijen in een vochtige omgeving op een vochtige ondergrond.
Daarom zijn vochtige ruimtes zoals het toilet, de badkamer en de keuken vatbaar voor schimmels. De ventilatie is bedoeld om te voorkomen dat een ruimte te vochtig wordt en daarmee verklein je de kans op de bekende zwarte en groene schimmel aanzienlijk.

Vochtproblemen:

Is er in het verleden sprake geweest van een lekkage of heb je last van optrekkend, condenserend of doorslaand vocht? Pak dan de bron van het probleem aan.
Realiseer je dat, hoewel het vochtprobleem (of schimmelprobleem) er meestal plaatselijk uitziet, de vochtproblemen invloed hebben op je hele woning. Schimmels zijn dol op vocht en groeien dan ook erg goed op deze voedingsbodem. Let er ook op dat de temperatuur in huis niet te hoog oploopt. En de temperatuurverschillen tussen ruimtes, of constructiedelen niet te groot zijn. De combinatie van warmte en vocht is een ideale voedingsbodem voor schimmels.

Slechte hygiëne:

Regelmatig grondig schoonmaken van oppervlaktes verkleint ook schimmelproblemen. Schimmels nestelen zich hoofdzakelijk op een vuile ondergrond.

Schimmels in alle kleuren:

Schimmels komen voor in bijna alle kleuren, soorten en maten. Er zijn ongeveer honderdduizend bekende schimmelsoorten! Gelukkig komen ze niet allemaal voor in huis. Er zijn zo’n 30 tot 40 schimmelsoorten die we met regelmaat in huis aantreffen. Deze soorten kunnen allerlei kleuren hebben. Van geel tot rood, van groen tot bruin en van grijs tot zwart. Elke schimmel heeft eigen risico’s voor je gezondheid.

Welke schimmel verdient nu vooral jouw aandacht?

De groene, en zwarte schimmel. Zwarte en groene schimmel in huis kunnen de oorzaak zijn van enkele vervelende gezondheidsklachten, zoals:

Allergieën
Vermoeidheid
Copd
Huiduitslag
Verkoudheid
Longklachten
Hoofdpijn en zelfs migraine
Neusbloedingen
Braken
Gewrichts- en zenuwpijn

Wat te doen bij schimmel in huis?

Als er sprake is van enkele lokale schimmelplekken, zoals bijvoorbeeld in de douche of rond de badkuip, dan is er nog geen reden tot paniek.
Houdt de schimmel onder controle door het met regelmaat te reinigen en te bestrijden met een speciale schimmelvlekkenreiniger.
Maak een schimmelplek snel schoon, want zodra de schimmel zich invreet in kitranden of isolatiemateriaal, ben je verder van huis.
Is het schimmelprobleem zo groot dat je het zelf niet meer weg krijgt, schakel dan een specialist in.

Schimmels bestrijden:.

Pak altijd eerst de oorzaak aan. Los vochtproblemen op en zorg voor een goede ventilatie in huis.

Schimmels door condensatievocht:

Condensatievocht is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht bijvoorbeeld op een koud oppervlak zoals het raam.
Wanneer deze vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, kan het gaan condenseren op koude plekken in de muren. Deze plekken worden dan vochtig. Op een vochtige muur kan een schimmel zich goed verder ontwikkelen.

Als er opeens sprake is van schimmelvorming in huis, dan kan dit bijvoorbeeld veroorzaakt worden door na-isolatie van muren of het plaatsen van dubbel glas.
Het plaatsen van een goed ventilatiesysteem kan een oplossing bieden voor dit probleem.

Schimmel als gevolg van doorslaand vocht:
Doorslaand vocht komt meestal voor bij huizen zonder spouwmuur (Bij huizen met een spouwmuur is er een constructiedeel, een prop valspecie in de spouw, of spouwisolatie die het doorslaand vocht kan veroorzaken). Regenwater infiltreert bijvoorbeeld via scheuren of beschadigd voegwerk in de gevel.
Wanneer de gevel, om gelijk welke reden, niet goed kan drogen, dan zal het vocht doorslaan naar de binnenmuren, die vervolgens ook vochtig kunnen worden.

Om doorslaand vocht in de gevel tegen te gaan, kan men de gevel bijvoorbeeld impregneren (Let erop: dit is niet verstandig als er sprake is van een natte na-geïsoleerde spouwmuurconstructie).
Een alternatief voor impregneren kan zijn: het van buitenaf isoleren van de woning. De woning wordt dan ingepakt in een laag isolatie en afgewerkt met stucwerk of steenstrips.

Schimmel door capillair optrekkend vocht:

Opstijgend vocht is een van de problemen die in de jaren 30 woningen nogal eens voorkomen.
Optrekkend vocht is grondvocht dat door het ontbreken van een goed functionerend vochtscherm via de fundering in de muren trekt. De muren raken door het grondvocht na verloop van tijd verzadigd en kunnen aan de onderzijde erg nat worden.

Door de aanwezigheid van allerlei bacteriën en zouten in het grondwater kan er naast schimmel ook salpeteruitslag op de muur voorkomen. Dit is een droge witte uitslag die goed te zien is op bakstenen gestukadoorde muren.
Opstijgend vocht kan op verschillende manieren bestreden worden zoals door de muren te injecteren of de muur te onderkappen met bijvoorbeeld een laag lood.

Beter ventileren:

Het is al een paar keer genoemd, maar met ventileren worden. Vochtige oppervlaktes voorkomen en daarmee ook wordt ook schimmelvorming tegengegaan.
Om niet al te veel energie te verliezen is het verstandig om een combinatie tussen een natuurlijke en een mechanische ventilatie aan te brengen.
Zorg ervoor dat de luchtstroom diagonaal door een ruimte beweegt en dat alle hoeken geventileerd worden.

Schimmelvorming na renovatie van jouw woning

Eerder hebben we al opgemerkt dat werkzaamheden aan het huis zoals
isoleren, schade kunnen veroorzaken. Houdt altijd in gedachten dat niet alle ontstane schimmelsporen ook echte schimmel is.
Schimmelsporen hebben altijd vocht nodig om te kunnen groeien. Overal in huis waar het langdurig vochtig is, kunnen schimmels ontstaan. De badkamer, vochtige meterkast, kelder/kruipruimte, keuken en slaapkamer, zijn de meeste plaatsen waar schimmels aangetroffen worden.

Noot:
Er is een jarenlange trend geweest waarbij men een badkamer in slaapkamer vestigde. Soms met een deur soms zelfs helemaal open. Dit veroorzaakt veel vocht in de slaapkamer en kan als gevolg hebben dat er veel schimmel in bad en / of een kledingkast kan ontstaan. Om die reden is zo’n badkamer in een slaapkamer dan ook strijdig met het bouwbesluit.