Hoe houd ik mijn huis koel?
Het is zomer. De temperaturen lopen weer op. Het afgelopen najaar ben je druk geweest om jou eigen huis tot in de puntjes te isoleren.
Maar toch … toch wordt het warm binnen. Warmer dan je verwacht, warmer dan je gehoopt hebt.

Oververhitting!
Het gevolg van goed isoleren is dat je in de wintermaanden de kou buiten houdt. Je stookt niet voor buiten, maar voor jezelf. In het voorjaar gaat het goed, maar toch … Langzaam maar zeker loopt de temperatuur in huis alsnog geleidelijk aan op. Vooral op zolder kun je nog amper ademhalen.
Hoe kan dit?
Het antwoord zit verscholen in het fenomeen oververhitting.
De warmte van buiten (de zon) dringt langzaam maar zeker binnen. Het gaat, als het ware, in de stenen stenen zitten. Geleidelijk aan warmt de gehele constructie, het hele huis, op. Ook krijg is er nog een ander fenomeen. De zon die naar binnen dringt door het glas. De straling van het zonlicht dat door het glas naar binnendringt breekt. Door deze breking kan warmte, eenmaal binnen, niet meer naar buiten. Vloeren, wanden, meubels alles warmt op.
Deze warmte, die zowel in de constructie ontstaat als warmte die naar binnendringt, stijgt naar boven. 70% van de totale warmte in huis stijgt op.
Omdat jij je dak goed geïsoleerd hebt, kan de warmte niet meer weg Met als gevolg dat de temperatuur zeer hoogt oploopt op zolder.
Oververhitting van het huis is het gevolg!
Wat kun je eraan doen?
Op de eerste plaats is het belangrijk om te voorkomen dat het huis opgewarmd raakt.
Overdag de ramen en de gordijnen consequent dichthouden scheelt al een aantal graden in huis.
Beter is het om te voorkomen dat de zon naar binnen kan dringen. Feit is het dat wij in Nederland van veel en grote ramen houden. Voor de opwarming van het huis is dit een drama. Hoe meer glas, hoe warmer (en hoe kouder) het wordt.
De eerste oplossingen liggen daarmee voor de hand. We moeten proberen te voorkomen dat het zonlicht door het glas naar binnen kan dringen.
tip 1: Zonneschermen
Zonneschermen, maar ook screens, zijn een effectieve manier om de temperatuurstijging, in huis, terug te dringen. UIt onderzoek van het Amerikaanse Department of Energy blijkt, dat bij toepassingen van luifels, zonneschermen of screens, bij ramen op het zuiden de temperatuurstijging met 65 procent afneemt en op het westen met 77 procent.
In gematigde klimaten (zoals in Nederland) kan het toepassen van zonneschermen en screens tot 33 procent energiebesparing opleveren en een airconditioning zelfs overbodig maken. De investering is daarmee eenmalig. Je hoeft ook geen energie meer te gebruiken voor een airconditioning.
tip 2: Witte verf
Het is niet voor niets dat in zuidelijke landen zoals Griekenland de woningen wit geschilderd zijn.
Witte verf reflecteert warmte.
Een bitumineus dak (het zwarte platte dak, zoals wij die op veel plaatsen in Nederland hebben) wordt in de zon al snel 80 graden Celsius of meer. Een wit dak wordt maar half zo heet. Als daken en muren minder heet worden, omdat ze de zon reflecteren, dan blijft het koeler binnen.
Als je ultra witte verf toepast, dan hoef je geen airconditioning te gebruiken!