Materialen en hun levensduur.

materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Betonnen dakpannen Betonnen vaak van het type sneldek, zijn relatief grote en brede dakpannen. Deze dakpannen kun je herkennen aan de golf in het midden. Sneldekpannen hebben een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Om die reden worden deze vaak gebruikt bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Een gemiddelde sneldekpan is 300mm breed en 420mm lang. Door deze relatief grote afmetingen zijn deze pannen snel te leggen. Op deze wijze zijn de totale kosten per vierkante meter relatief laag.  
Beschermlaag:
Betonnen dakpannen worden in de fabriek meestal voorzien van een dubbele beschermlaag. Deze beschermlaag beschermt de dakpan tegen UV-straling, vocht, koude en vervuiling. Deze beschermlaag heeft ook invloed op de esthetische uitstraling van de dakpan.  
Voordelen:
goede prijs-kwaliteitsverhouding
Relatief snel te plaatsen.
Goede vormvastheid.
Veel keuze op het gebied van kleur. 
Duurzaam:
Er is relatief weinig energie nodig om deze dakpannen te produceren.   Nadelen:
Relatief korte levensduur. Betonnen dakpannen verouderen relatief snel Betonnen dakpannen zijn gevoelig voor mosvorming.
Om dit tegen te gaan zou je betonpannen kunnen coaten.  
Mosgroei Breuk en scheurvorming   35-40 jaar € 50,– (inclusief BTW, exclusief steigers)
Keramische dakpannen Keramische dakpannen worden ook wel kleidakpannen of stormpannen genoemd. Deze dakpannen zijn in het algemeen duurder dan betonpannen. Deze dakpannen gaan echter wel langer mee. Keramische dakpannen zijn in vele vormen, kleuren, stijlen en formaten beschikbaar. Betonpannen waren erg populair tussen de jaren 70 en 2000. Later zijn ze weer in grote mate verdrongen door de keramische pannen. Dit heeft vooral een esthetische oorzaak.  
Voordelen:
Het prijsverschil tussen betonpannen en keramische pannen is een stuk kleiner geworden.
De levensduur is een stuk langer, dan die van betonpannen.
Keramische pannen zijn zeer goed bestand tegen tegen weersinvloeden en chemische stoffen
Keramische pannen zijn recycleerbaar als gravel voor sportvelden.   Nadelen:
Keramische pannen zijn duurder
Het kost meer tijd om een dak te beleggen.
Het bakproces is een groter belasting voor het milieu dan het productieproces van betonnen dakpannen  
Vlak of golvend?
Er zijn grofweg twee types keramische dakpannen. Vlakke en golvende dakpannen. Golvende pannen zijn het meest geschikt voor daken met een hellingsgraad van minstens 20 à 25 graden (houdt altijd rekening met het aanbrengen van een damp-open waterkerende laag, bij flauw hellende daken, onder de dakpannen).  
Vlakke pannen voor steilere daken met een dakhelling van minstens 25 à 35 graden.  
Afwerkingsmogelijkheden:
De wijze waarop dakpannen behandel, of afgewerkt zijn is van invloed op de levensduur van dakpannen. Technieken als verglazen en glazuren bevorderen voornamelijk de levensduur. En technieken als engoberen, smoren, oxideren en patineren zorgen vooral voor een mooie uitstraling.   Verglazen of glazuren:
De techniek van verglazen kennen we beter als het aanbrengen van een glazuurlaag. Deze doorschijnende laag wordt berijjkt door het toevoegen van een laag loodpoeder op de gebakken pan. De pan wordt een tweede keer gebaken. Hierdoor ontstaat een doorzichtige laag. Door het gebruik van andere metalen (het zogenaamde tinglazuren) levert een glanzende gekleurde afwerklaag op.  
Engoberen:
Engoberen is een techniek om de pan van een specifieke kleur te voorzien. Nog voor het bakken wordt een fijn kleipoeder op de pan gespoten. Door het toepassen van deze techniek ontstaat een vlekkerige authentieke uitstraling.  
Smoren:
Door de luchttoevoer af te sluiten en stikstof toe te voegen tijdens het productieproces kleurt het ijzeroxide van de oppervlaktelaag blauwzwart. Hierdoor ontstaat een door-en-door grijsachtige dakpan.  
Oxideren:
Door de luchttoevoer te verhogen tijdens het productieproces kleurt het ijzeroxide fel oranje. Hierdoor ontstaat een door-en-door oranje dakpan.   Patineren Patineren betekent het geven van een verouderde, ietwat verweerde look aan dakpannen. Deze komen vooral tot hun recht bij renovaties van oudere gebouwen.  
Scheefliggen Breuk en scheurvorming Afschilveren van de oppervlakte  75-100 jaar € 45,– tot € 60,– (inclusief BTW, exclusief steigers) Houdt er rekening mee dat de dakvorm sterk van invloed op de prijs is.
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Bitumineuze dakbedekking Bitumineuze dakbedekking of kortweg bitumen wordt al decennialang voornamelijk toegepast als dakbedekking voor platte daken. Bitumen wordt gemaakt door middel van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. In tegenstelling tot mastiek (dat tot de jaren 70 veelvuldig toegepast werd), is bitumen tegenwoordig een stuk elastischer door de toevoeging van kunststofvezels. Hierdoor is de toepassing van een mastiekhoek niet noodzakelijk. Bitumen wordt voornamelijk toegepast op platte daken, al kunnen ze ook voorkomen op licht hellende daken. Het materiaal wordt veelal geleverd in de vorm van stroken, op rollen. Soms maakt men gebruik van bitumen leien. Deze zijn perfect voor daken met een (sterke) hellingsgraad. In het algemeen wordt bitumen op het dak gebrand, gelijmd of mechanisch bevestigd. Soms legt men het bitumen los, in dat geval wordt er een laag grind toegepast om het materiaal op zijn plaatst te houden.    
Voordelen:
Bitumen is water en dampdicht.
Het is een relatief goedkoop product.
Bitumen wordt als een duurzaam materiaal beschouwd.
Het materiaal bestaat tegenwoordig voor een groot deel uit gerecycleerd materiaal.
Het materiaal is relatief eenvoudig te herstellen of te vervangen als er iets mis mee is. Tijdelijk herstel kan bijvoorbeeld uitgevoerd worden met een coating of kit.
Een bitumineus dak kan goed als een geïsoleerd dak uitgevoerd worden.  
Nadelen:
Het materiaal kent een slechte UV- en zuurstofbestendigheid.
Het is niet elastisch: wordt hard bij vrieskou en zacht bij hitte.
Het materiaal kent relatief korte levensduur.  
Uitdroging. Dit neemt onder invloed van toenemende zonkracht toe. Er staat teveel water op het dak. Meer dan 5% van het oppervlak is bedekt met stilstaand water. Dit water kan het bitumen aantasten en is een bron voor muggen. Scheurvorming, openstaande kieren. Blaasvorming, als gevolg van het ontbreken van een damp-dichte laag, aan de onderzijde van de dakconstructie.     20-25 jaar € 45,– (inclusief BTW, exclusief steigers)
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
EPDM EPDM dakbedekking  wordt voornamelijk gebuikt als dakbedekking voor platte en licht hellende daken. EPDM is de synthetische variant van een natuurlijk rubbersoort. EPDM dakbedekking is UV en ozonbestendig. Het materiaal bevat geen weekmakers en is blijvend flexibel.
Voordelen:
Relatief lange levensduur.
Het is een duurzaam product, voornamelijk vanwege de lange levensduur.
Het is relatief eenvoudig te verwerken.
Het materiaal wordt verlijmd, waardoor er geen open vuur nodig is.
Het materiaal is brandwerend en UV bestendig. Het materiaal is onderhoudsarm, en wortel-werend Nadelen:
EPDM kan niet tegen chloor. Gebruik het om die reden niet in de buurt van een zwembad.
Het is duurder dan andere (bitumineuze) dakbedekkingen.  
Het materiaalkomt los, als het niet goed gelegd is Vouwen, naden en kieren (voornamelijk in de hoeken van het dak) Naden die niet goed dichtgelijmd zijn. 40-50 jaar € 50,– (inclusief BTW, exclusief steigers)
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Riet Een rieten dak wordt gemaakt van eenjarig riet. Meerjarig riet is hiervoor niet geschikt, dat is in het algemeen te stug om te verwerken. Riet wordt al eeuwenlang als dakbedekking gebruikt. Een vuistregel is, dat hoe steiler de dakhelling, hoe langer het riet meegaat. De gemiddelde levensduur is 30-40 jaar, echter bij zeer flauwe dakhelling wordt de levensduur beperkt tot 5 jaar en bij steile hellingen kan de levensduur oplopen tot 80 à 100 jaar.   De ligging van het pand is ook sterk van invloed op de levensduur van het dak. Onder bomen gaat een rieten kap minder lang mee dan in een open veld.   Een rieten kap dient regelmatig (eens per 5 jaar gemiddeld) onderhouden en eventueel bijgestopt te worden. Mosvorming Storm en vogelschade Dunner worden rietpakket Vocht en schimmel ophoping onder het riet   30-40 jaar € 110,– (inclusief BTW, exclusief steigers)
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Dakbeschot Onder hellende daken treft men vaak een laag aan van houten planken of plaatmateriaal. Tegenwoordig bestaat deze laag vaak uit een plaatmateriaal voorzien van een thermische isolatie. Deze laag is het dakbeschot.   De levensduur van het dakbeschot wordt sterk bepaald door de onderhoudt van het dak. Als men voldoende ventileert, op de juiste wijze isoleert (door het toepassen van de juiste damp-dichte folies en ventilerende lagen) kan het dakbeschot lang meegaan. Houdt er rekening mee dat lekkages op het dak zo snel als mogelijk opgespoord en gedicht dienen te worden. Vocht kan het dakbeschot aantasten.

Makkelijk bereikbare delen die aangetast (of vermoedelijk aangetast zijn) door drooghoutboorders (houtwormen) kun je relatief eenvoudig zelf bestrijden met Perfacs houtwormbestrijdingsmiddel. Het is altijd verstandig om de constructie door een specialist te laten onderzoeken.
Lekkages Houtrot Aantasting door drooghoutboorders (houtworm in de volksmond genoemd) Achterstallig onderhoud Verkeerd isoleren 50-100 jaar € 150,–per m2  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Zink Zink is een metaal dat regelmatig toegepast wordt als dakgoot, hemelwaterafvoer, dakrand afdekkingen en als dakbedekking. Zink kent een relatief lange levensduur en is om die reden een duurzaam materiaal.   Zink heeft een relatief lange levensduur, echter het dient wel onderhouden te worden. Zinken goten hebben een relatief lange levensduur, dankzij een patinalaag (een zelf beschermende laag). Om deze laag te behouden is het verstandig om de goot met regelmaat  (jaarlijks) te reinigen Zure regen en rottende bladeren van bomen kunnen het materiaal aanpassen. Evenals contact met andere materialen zoals een verloren schroef of spijker. Als er een schroef of een spijker in een zinken goot ligt te oxideren kan er een gat in het zink ontstaan. dit kan al binnen enkele weken toe maanden.   Omdat zink een metaal is, zet het behoorlijk uit onder invloed van temperatuur. Om die reden dient men op regelmatige plaatsen een expansiestuk toe te passen.  

De levensduur van zinken en aluminium goten en daken kan verlengd worden door het metaal te coaten. Houdt er altijd rekening mee dat dit een tijdelijke oplossing is, die minder lang mee zal gaan dan het geheel vervangen van het metaal.

NOOT: Plaats een bladvanger in alle afvoeren. Een bladvanger voorkomt dat bladeren de hemelwaterafvoer verstoppen. Het blad dat op de bladvanger valt, droogt op en waait na verloop van tijd weg.  
Witroestcorrosie. Dit ontstaat doordat er water op het (nieuwe) zink blijft staan. Hierdoor gaat het zink corroderen. Scheurvorming, door slechte lasnaden of het ontbreken van een expansiestuk. Gaten Ondeugdelijke montage 30-50 jaar € 70,– (inclusief BTW, exclusief steigers) Dakbedekking.   € 150,– (inclusief BTW, exclusief steigers) Per m1 goot.  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per strekkende meter (2020)
Pvc goot Een pvc dakgoot wordt in het algemeen gezien goedkoopste oplossing. Echter de levensduur is beperkt. Om die reden worden pvc goten voornamelijk gebruikt worden als dakgoot bij bijgebouwen, tuinhuizen en schuren.  
Voordelen:
Gunstige prijs.
Snel en makkelijk te plaatsen (en te vervangen)  
Nadelen:
Kwetsbaar
Gevoelig voor temperatuurschommelingen.
PVC goten kunnen gaan doorhangen en kunnen verkleuren.  
  10-15 jaar € 30,– (inclusief BTW, exclusief steigers)  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per strekkende meter (2020)
Aluminium goot Een dakgoot van aluminium is corrosiebestendig omdat deze goten veelal afgewerkt zijn  met een polyester laag. Een aluminium dakgoot kan een alternatief zijn voor een zinken goot. Een aluminium dakgoot heeft geen naden. Hierdoor kent een aluminium goot weinig tot geen zwakke plekken, in tegenstelling tot zink dat vaak aan elkaar gesoldeerd wordt.    
Voordelen:
Het is een metaal en gaat lang mee. Het is is weinig onderhevig aan temperatuurs- en weers- invloeden.
Geen aansluitnaden  
Nadelen:
De goten zijn relatief dun. Hierdoor kunnen er deuken in het materiaal ontstaan bij zware regen.  

De levensduur van zinken en aluminium goten en daken kan verlengd worden door het metaal te coaten. Houdt er altijd rekening mee dat dit een tijdelijke oplossing is, die minder lang mee zal gaan dan het geheel vervangen van het metaal.
Scheurtjes Schade aan de polyester laag Teveel deukjes waardoor het water onvoldoende wegstroomt 35-40 jaar € 40,– (inclusief BTW, exclusief steigers)  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per strekkende meter (2020)
Koperen goot De dakgoot met de langste levensduur is de koperen dakgoot. Koper staat voor kwaliteit en luxe. Houdt er rekening mee dat als koper gaat oxideren, dat de vrijkomende koperoxide zeer giftig is.  
Voordelen:
Lange levensduur
Luxe uitstraling
Koper is,in tegenstelling tot andere metalen, goed te combineren met een rieten dak (riet kan metalen goten aantasten).
Nadelen:
Het is een duur materiaal.
Er wordt veel koper gestolen.
Als de delen onderling aan elkaar gesoldeerd worden, kunnen er scheurtjes ontstaan en kan de goot gaan lekken.  
Scheurvorming Koperoxide   80 jaar € 50,– (inclusief BTW, exclusief steigers)  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per strekkende meter (2020)
Loodwerk Loodwerk is een erg belangrijk onderdeel van het dak. Tegenwoordig wordt lood voornamelijk toegepast om vocht te weren in dak- en muurconstructies. Versleten of beschadigd lood kan lekkage veroorzaken. Het is van belang om regelmatig het loodwerk te controleren en te laten repareren, renoveren of te vervangen.   Lood is een relatief duurzaam product, met name door de lange levensduur van het materiaal.   Houdt er rekening mee dat lood nooit aangebracht mag worden in stroken die langer zijn dan een meter. Mocht je grotere afstanden moeten overbruggen, breng dan het materiaal overlappend (100mm) over elkaar aan. Soldeer het niet in elkaar, dit kan gaan scheuren. Gebruik om die reden ook geen kit.  
Voordelen:
Lood is een zachte metaal. Hierdoor is het makkelijk te verwerken.
Het is een slechte geleider van elektriciteit.
Lood is goed bestand tegen roest. het materiaal kan relatief goed tegen temperatuurwisselingen.  
Nadelen:
Het materiaal is giftig Door regenwater komen er toxische delen in de natuur terecht.Het veroorzaken van witte strepen op het glas.Het kan scheuren, voornamelijk als het ondeugdelijk toegepast wordt.Het kan loskomen uit de voegen door thermische werking van het materiaal.
scheurvorming   ≥100 jaar Mits goed toegepast € 120,– per m1 (inclusief BTW, exclusief steigers) Stroken lood, in muur aan-gebracht   €98,– (inclusief BR+TW, exclusief steigers) vervangen van lood-loketten per stuk
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Metselwerk baksteen De meeste gevels in Nederland zijn gemetseld met bakstenen. De belangrijkste grondstof voor gebakken stenen is klei. De klei kan rivierklei uit de uiterwaarden zijn of zeeklei uit de kuststreken. In Nederland wordt hoofdzakelijk rivierklei gebruikt. De natuurlijke samenstelling van de klei bepaalt de kleur van de steen. IJzerhoudende klei geeft de baksteen na het bakken een rode kleur en kalkhoudende klei meer een gele kleur. Afhankelijk van de plaats in de oven onderscheidde men in het verleden vier hardheden namelijk: klinkers, hardgrauw, boerengrauw en rood. Klinkers zijn de hardste en rood de zachtste. Tegenwoordig worden de bovengenoemde benamingen niet meer gebruikt, maar wordt gesproken van binnenmuursteen, gevelsteen en hogedruksteen. Een en ander is vastgelegd in de Europese productnorm NEN-EN 772 ten behoeve van de CE markering.  
Voordelen:
Een baksteen krimpt nauwelijks, of zet weinig uit.
Bakstenen zijn vormvast. Hierdoor kan men metselwerk vrij nauwkeurig maatvoeren.
Houdt er rekening mee dat alle stenen uit verschillend partijen goed door elkaar gehusseld worden. Dit om kleurnuances tussen de stenen onopvallend te spreiden.  

Nadelen:
Een baksteen is ruw aan de buitenzijde.
Het is relatief zwaar. Houdt rekening met een stevige fundering (wat meer materiaal en meer kosten met zich mee kan brengen) Een baksteen heeft doorgaans een breedte van ±10cm (variaties tussen 9cm en 11cm).
De muur wordt – in combinatie met isolatie en snelbouwsteen voor de binnenmuren – al snel redelijk dik.
mosvorming (voorkom dit door de gevel te behandelen met een mosverwijderaar) Scheurvorming in de gevel Regendoorslag Afboeren van het metselwerk Mechanische schade Vorstschade Schade van het oppervlakte als gevolg van zand- of staalstralen   100 jaar € 500,– (inclusief BTW, exclusief steigers)    
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Voegen Voegen of voegwerk zijn het zichtbare deel van de metselspecie of lijm tussen bakstenen. Traditioneel wordt de voeg vervaardigd door de metselmortel bij het aandrukken van de baksteen op te vangen en de metselmortel uit te krabben met een diepte gelijk van ongeveer 10 mm.  In een later stadium werkt de voeger met een speciale voegmortel de voeg af in de gewenste vorm. Door de voegen wordt voorkomen dat er een lege, holle ruimte tussen metselwerk en voegmortel kan ontstaan waar eventueel water kan ophopen. Het gevolg van dit water is dat er een risico ontstaat dat bakstenen na een regenbui minder snel drogen, hierdoor kan de voeg bij vorst barsten.  
Voordelen:
Esthetische uitstraling (afhankelijk van keuze van de voeg).
Voorkomen van schade aan het metselwerk.
Voorkomen van het binnendringen van vocht in de spouw.
Nadelen:
Te harde voegen leveren schade aan de bakstenen.
Voegen die te zacht zijn, beschadigen door de hardere stenen.
Mosgroei Voegen kunnen poreus worden.
(voorkom dit door de gevel te behandelen met een mosverwijderaar) Voegen kunnen afbrokkelen en eruit vallen Scheurvorming  
30-50 jaar € 9,–tot €55,– (inclusief BTW, exclusief steigers)   Prijs is sterk afhankelijk van het type voeg  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per strekkende meter fundering (2020)
Fundering De fundering of het fundament is het gebouwde deel dat (meestal) onder de grond uit het zicht gebouwd is. Een fundament  is dat deel van een gebouw of constructie dat ervoor zorgt dat het eigen gewicht ervan en de daarop uitgeoefende krachten worden overgedragen op de draagkrachtige ondergrond.   Schade aan funderingen kunnen verschillende oorzaken hebben. De samenstelling van de ondergrond kan bijvoorbeeld veranderen door het verdampen van water in de grond, door bijvoorbeeld de zon. Er kunnen trillingen optreden door bijvoorbeeld verkeer. Houten palen kunnen rotten of de fundering kan eenvoudigweg ondeugdelijk aangelegd zijn.  
Raadpleeg altijd een specialist bij vermeende fundering schade.
Scheurvorming. Klemmende ramen en deuren binnen (in combinatie met scheurvorming en/of scheefzakken van het gebouw) Scheefstand gebouw   100-120 jaar € 700,– Tot            € 1000,–(inclusief BTW)    
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Houten gevels Houten gevels worden gezien als een duurzaam gevelmateriaal. Dit hangt echter sterk af van de houtkeuze en detaillering van de betreffende toepassing. De afwerking kan ook minder duurzaam zijn, als men, bijvoorbeeld, kiest voor minder milieuvriendelijk laksoorten. Toepassing van (transparante) lak worden afgeraden. Blanke lak laat vaak na enkele jaren los. Hierdoor kan er een plaatselijke vergrijzing optreden. De meeste houten gevels kunnen onbehandeld toegepast worden. Het is daarbij belangrijk om je vooraf te verdiepen in de vergijzing van de houtsoort van je keuze.  
Grofweg worden er twee soorten hout onderscheiden:
niet verduurzaamd hout (zoals Red Cedar)
verduurzaamd hout zoals daar zijn:
Plato Woods (thermisch behandeld)Accoya (acetelatie).

Makkelijk bereikbare delen die aangetast (of vermoedelijk aangetast zijn) door drooghoutboorders (houtwormen) kun je relatief eenvoudig zelf bestrijden met Perfacs houtwormbestrijdingsmiddel. Het is altijd verstandig om de constructie door een specialist te laten onderzoeken.
Houtrot Afbladeren van lak Kromtrekken van hout Aantasting door drooghoutboorders (houtworm in de volksmond genoemd) Achterstallig onderhoud   15-25 jaar Afhankelijk van de toegepaste houtsoort € 50,– Tot  € 75,– (inclusief BTW, exclusief steigers)   Afhankelijk van de toegepaste houtsoort
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Houten balklagen, houten dakconstructie Traditioneel werden er vloeren en dakconstructies in huizen gemaakt die ondersteund  werden door houten balklagen. Deze balken werden vaak ingemetseld in de veel voorkomende steensmuren. Later in  het binnen spouwblad van een spouwmuur.

Makkelijk bereikbare delen die aangetast (of vermoedelijk aangetast zijn) door drooghoutboorders (houtwormen) kun je relatief eenvoudig zelf bestrijden met Perfacs houtwormbestrijdingsmiddel. Het is altijd verstandig om de constructie door een specialist te laten onderzoeken.
Natte en rottende balkkoppen Rottende dakspanten en gordingen Aantasting door drooghoutboorders (houtworm in de volksmond genoemd) Geluidsoverlast 50-100 jaar € 120,– (inclusief BTW))  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Houten kozijnen Veel huizen zijn voorzien van houten kozijnen. Traditioneel kiest men voor hardhouten kozijnen omdat deze langer mee zouden gaan. In de jaren 6- en 70 is ook veel gebruik gemaakt van vurenhout en zelfs grenen. De levensduur van grenen kozijnen is beperkt, vurenhout ie een redelijk goed materiaal, mits de details zorgvuldig uitgevoerd worden.

Houdt er rekening mee dat woningen uit de jaren 30 en ouder, vaak voorzien zijn van dragende kozijnen. Deze zijn dan een onderdeel van de constructie van de gevel en kunnen niet zonder meer vervangen worden. Dit zal leiden tot scheurvorming in de gemetselde gevel. Houten kozijnen dienen gemiddeld eens per 3-5 jaar geschilderd te worden. Bij de kozijnen die voorzien zijn van naar binnen draaiende delen (ramen voorzijde en de voordeur) zullen de afvoervoorzieningen voor regenwater regelmatig goed schoon gemaakt moeten worden. Als deze verstoppen loopt het regenwater naar binnen. 

Beginnend houtrot kun je relatief eenvoudige zelf behandelen of laten behandelen. Een methode om dit te doen is het hout te behandelen met repafill houtrot impregneer. Delen die ver en diep aangetast zijn, kun je het beste laten vervangen. Laat je, bij twijfel, adviseren door een deskundige.
Afbladderende verf door achterstallig onderhoud Houtrot     50-60 jaar € 600,– (inclusief BTW en het vervangen van het glas)  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Kunststoffen en aluminium kozijnen Regelmatig worden houten kozijnen vervangen door kunststoffen of aluminium kozijnen. Deze kozijnen zouden minder onderhoud kosten. Houdt er rekening mee dat ook kunststoffen of aluminium kozijnen ook onderhouden dienen te worden. Reinig deze kozijnen met regelmaat. Deze kozijnen kunnen in de loop van de jaren verkleuren. Om de kozijnen er weer netjes uit te laten zien zouden ze geschilderd of behandeld kunnen worden met een nanocoating. De rubberen beglazingsprofielen hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar, controleer deze met regelmaat.   Bij de kozijnen die voorzien zijn van naar binnen draaiende delen (ramen voorzijde en de voordeur) zullen de afvoervoorzieningen voor regenwater regelmatig goed schoon gemaakt moeten worden. Als deze verstoppen loopt het regenwater naar binnen.  Verkleuren Niet goed geplaatst in de gevel Lekke dubbele beglazing (deze gaat ongeveer 40 jaar mee) Slijtage aan de rubberen beglazingsprofielen. 30-50 jaar € 850,–  / € 1450,– (inclusief BTW en het vervangen van het glas), voor kunststof en aluminium  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per onderdeel (2020)
Hang en sluitwerk Regulier onderhoud aan hang- en sluitwerk moet jaarlijks uitgevoerd worden, zoals (indien nodig) het intikken van de scharnierpennen en het spuiten van kruipolie (bijvoorbeeld WD40) op de draaiende delen.   Laat de woning ook eens inspecteren op basis van het politiekeurmerk veilig wonen.   Loszitten Niet meer functioneren door vervuiling Roestvorming   30 jaar € 70,–  /    € 300 (inclusief BTW, afhankelijk van het onderdeel)
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per vierkante meter (2020)
Beton Veel onderdelen van een huis worden met regelmaat van beton gemaakt. Men kan hierbij denken aan vloeren, wanden, maar ook aan balkons. Als het werk goed uitgevoerd wordt kent een betonnen constructie een lange levensduur. Echter in de jaren 50 tot de jaren 70 werd er te weinig betondekking op de stalen wapening toegepast. Dit kan leiden tot betonschade en zelfs tot betonrot. Laat het beton, bij twijfel, altijd door een deskundige controleren.   Houdt er rekening mee dat het isoleren van spouwmuren dit proces kan versnellen.   Reinig betonnen oppervlaktes regelmatig. Mosgroei kan schade veroorzaken. Poreuze gevels kunnen altijd behandel worden met een product zoals: Murfill Waterproofing Coating WIT Grindnesten Roestende wapening Stukken die uit het beton vallen Betonrot ±100 jaar Dit is altijd maatwerk. Prijzen dienen opgevraagd te worden
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per ketel (2020)
CV installatie Een cv ketel dient jaarlijks onderhouden te worden. Goed onderhoud bevordert de technische levensduur van het systeem en heeft een positief effect op het energieverbruik. Periodiek dient onderhoud uitgevoerd te worden.   Laat ook het expansievat controleren, deze heeft een levensduur van ongeveer 8 jaar. Het vervangen van een expansievat kost ongeveer € 100,–   Als u vloerverwarming hebt laat dan eens in de 5 jaar de leidingen afpersen. Op deze wijze kan er gecontroleerd worden of de leidingen nog in tact zijn.   Een elektrische cv ketel is redelijk betaalbaar. Houdt wel rekening met het eventueel aanleggen van een extra groep in de meterkast en het energieverbruik van zo’n ketel. Lekkages Niet meer verwarmen Storingen Toename energie gebruik. 15 jaar € 2500,– (inclusief BTW)    
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per mv unit (2020)
Mechanische ventilatie Een mechanische ventilatie unit dient jaarlijks onderhouden te worden. Dit geldt ook voor alle leidingen en roosters in huis. Onvoldoende capaciteit geluidsoverlast 15 jaar € 200,– (inclusief BTW, exclusief installatie)  
materiaal omschrijving Gebreken Gemiddelde levensduur Kosten vervanging per melder (2020)
Rookmelders, Co melders In verband met de brandveiligheid wordt geadviseerd om op elke woonlaag minstens één rookmelder (ter plaatse van de verkeersruimtes) te plaatsen. Deze dient aangesloten te zijn op het lichtnet, voorzien van noodstroom en geschakeld met de andere rookmelders. Rook- en CO (koolmonoxide) melders kunnen levens redden. Reinig de melders regelmatig, zodat ze kunnen blijven functioneren. Controleer met regelmaat de batterijen.  
Houdt er rekening mee dat Rook- en CO (koolmonoxide) melders maar een beperkte levensduur hebben.
Lege batterij Niet werken 8-10 jaar € 20,–  /   € 100,– (inclusief BTW, exclusief installatie)