Augustus

Leidingen en kranen

Reinig de afvoerleidingen in de keuken en de badkamer. Dit kan door er een mengsel van
water en natriumcarbonaat (te koop als sodakristallen) door de afvoerleidingen te gieten. In de keuken verwijder je zo vet- en etensresten die zich hebben afgezet in de leiding.

In de badkamer zullen vooral haren uit het putje en de leidingen moeten worden weggeplukt. Door dit meerdere malen per jaar te doen verzekert u zichzelf het hele jaar van een soepel werkend rioleringssysteem.

Controleer de kranen. Controleer de kranen op loszitten, kalkaanslag en lekkage. Kranen die niet goed vastzitten kunnen lekkages veroorzaken. Als een kraan los zit kan deze aan de onderzijde worden vastgedraaid.
Reinig de straalbrekers of perlators, door ze los te schroeven en te spoelen onder stromend water. Het is verstandig om deze perlators af en toe in een bakje met azijn te zetten om ze te ontkalken.
Door dit meerdere malen per jaar te doen verzekert u zich het hele jaar van hygiënische en goed functionerende kranen.
Controleer de douchekoppen. De douchekoppen met siliconen mondjes kan de kalkaanslag
stevig worden weggewreven met de hand.
Je kunt jouw douchekoppen ook af en toe in een bakje met azijn zetten om ze te ontkalken.
Door dit meerdere malen per jaar te doen verzekert u zich het hele jaar van hygiënische en goed functionerende douchekoppen.

Buitenkozijnen

Controleer het hang- en sluitwerk van uw buitenkozijnen.
Een druppel olie en een schroevendraaier verlengen de levensduur van het hang- en
sluitwerk.
Zijn uw kozijnen voorzien van veiligheidsbeslag?
Koekoek
(een koekoek is bij kelders in een uitgebouwde bakconstructie aan een keldermuur. Deze bak kan gemetseld, van gewapend beton of van kunststof zijn. De randen steken vaak boven het maaiveld uit om instromen van water via de grond te voorkomen. De bovenkant kan met een rooster worden afgedekt om invallen en inbraak te verhinderen. Het is ook mogelijk om de koekoek aan de onderzijde open te houden, zodat het water via een grindlaag afgevoerd kan worden in de grond. Een koekoek is nodig wanneer de begane grondvloer op maaiveldhoogte ligt. Bevindt de begane grondvloer zich op een flinke hoogte boven het aangrenzende terrein, dan kan met normale kozijnen worden volstaan, denk aan een souterrain)
Wanneer u een koekoek heeft is nu de tijd om deze te onderhouden.
Maak het rooster en de bodem vrij van bladeren en onkruid. Behandel de roestaantasting van uw koekoek rooster. Repareer scheurvorming in het metselwerk om uw koekoek. Smeer het hang- en sluitwerk goed.
Schilder het kozijn aan de binnen- en buitenzijde van de koekoek.

Binnenschilderwerk

Controleer uw binnenschilderwerk en kitranden (bij de tegels).
Slecht binnenschilderwerk heeft een grote invloed op de staat van de houten kozijnen. Houten kozijnen die aan de binnenzijde niet goed onderhouden zijn kunnen gaan rotten.
Als je de binnenzijde van uw buitenkozijnen gaat schilderen maak dan gebruik van vochtregulerende verf.

Metselwerk

Verwijder roestende bevestigingsmiddelen uit jouw metselwerk.
Roestende bevestigingsmiddelen kunnen scheuren en andere schade aan uw metselwerk veroorzaken.