Februari

Leidingen en kranen

Als de winter voorbij is (wanneer dit in de hele maand februari nog niet het geval is kun je nog een maand wachten) en het gaat dooien is het tijd om de waterleidingen te checken.

Check de waterleidingen op scheuren worden. Vergeet de waterleidingen in de kruipruimte niet.

Reinig de afvoerleidingen in de keuken en de badkamer. Dit kan door er een mengsel van water en natriumcarbonaat (soda) door de afvoerleidingen te gieten. In de keuken verwijder je zo vet- en etensresten die zich hebben afgezet in de leiding. In de badkamer zullen vooral haren uit het putje en de leidingen moeten worden weggeplukt. (herhaal dit meerdere malen per jaar)

Controleer de kranen op loszitten, kalkaanslag en lekkage. Kranen met teveel speling kunnen lekkages veroorzaken. Een kraan die los zit kan aan de onderzijde worden vastgedraaid. Reinig de straalbrekers of perlators, door ze los te schroeven en te spoelen onder stromend water.
(herhaal dit meerdere malen per jaar)

Controleer de douchekoppen op kalkaanslag. Verwijder de kalk bijvoorbeeld over de rubberen openingen te wrijven of hang de douchekop in een bakje met azijn. (herhaal dit meerdere malen per jaar)

Dak en schoorsteen

Controleer de schoorsteen op gebreken zoals loszittende voegen, mos- en algengroei.
Mos- en algengroei dient verwijderd te worden.
Mos- en algengroei verkorten de levensduur van het metselwerk.
Herstel loszittend en uitgevallen voegwerk.

Controleer of het loodwerk nog goed ligt en kijk of het nog heel is.
Plaats op kanalen een afdekkap, zodat vogels er niet in kunnen nestelen in de lente.

Heb je ieder jaar last van vogeltjes onder de dakpannen?

Breng dan vogelschroten aan om dit te voorkomen.

Houten vloeren

Planken vloeren en parket, die met olie of was zijn afgewerkt, hebben onderhoud nodig. Dit verlengt de levensduur van de vloer aanzienlijk.
Bij een vloer die met olie is afgewerkt, is één keer per jaar onderhoud nodig. Bij een vloer die met was is afgewerkt, is dit twee keer per jaar nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *