Juni

Kunststof en aluminium kozijnen

Ook kunststof en aluminium kozijnen hebben onderhoud nodig. Reinig de kozijnen tegelijkertijd met het wassen van de ramen. Oudere kunststof kozijnen jaarlijks behandelen met een (auto)was.

Brandveiligheid

Controleer de rook- en koolmonoxidemelders op een correcte werking. De toestellen bevatten een testknop. Vervang indien nodig de batterijen.Rookmelders zijn zeer gevoelig voor stof. Om ongewenst alarm te voorkomen is het verstandig om de melder minimaal twee keer per jaar goed schoon te maken. Dit kan het handigst met behulp van de stofzuiger voorzien van het zachte borstelgedeelte.

Binnendeuren

Controleer of de binnendeuren nog goed sluiten en recht hangen. Stel indien nodig de scharnieren bij. Smeer de scharnieren met olie of een teflonspray om piepen of kraken tegen te gaan.

Hoe minder soepel deuren open en dicht gaan, des te sneller het hang- en sluitwerk verslijt.

Zonnescherm

Controleer het zonnescherm:
Is de ophanging nog in orde?

Smeer de bewegende delen. Controleer de bedrading en de motor op gebreken.

Geiser

heb je een geiser in uw woning?
Controleer de kleur van de vlam van de geiser. Een gele
vlam in plaats van een blauwe vlam, eventueel in combinatie met een zwarte plek op het plafond zijn signalen dat het direct tijd wordt voor onderhoud!
Plaats altijd koolmonoxidemelders in de buurt van de geiser.

Gevelmetselwerk

Meestal is uw gevelmetselwerk voorzien van open stootvoegen.
Dit zijn verticale openingen tussen de bakstenen. De stootvoegen zorgen ervoor dat de spouw goed kan ventileren. Dit is nodig om eventuele vochtproblemen te voorkomen. Controleer of de stootvoegen niet zijn dichtgegroeid of dichtgestopt.

Kruipruimte

Als u een kruipruimte, onder de vloer hebt, maak dan alle kieren en openingen in de vloer dicht. Deze openingen vindt u bijvoorbeeld in de vloer van de meterkast, in het gootsteenkastje, langs cv-leidingen en langs de plinten.
Het dichtmaken van deze openingen voorkomt geuren, optrekkend vocht en kou uit de kruipruimte.

Roosters in de gevel die bedoeld zijn om de kruipruimte te ventileren moeten daar en tegen open zijn. Zijn deze dichtgegroeid door planten of dichtgeslibd door vuil, reinig ze dan.
Ventilatie van de kruipruimte voorkomt schimmelvorming en houtrot.