Tocht door een stopcontact
Vraag:
Wij hebben een woning uit 1905. Deze woning hebben we onlangs laten isoleren. De timmerman heeft overal voorzetwanden voor de muren laten zetten. Nu lijkt het alsof er tocht via stopcontacten naar binnen komt.
Hoe kan dit?
Dit is een interessante vraag. Een vraag die een probleem omschrijft dat erg vaak voorkomt. Men realiseert echter meestal niet dat de tocht dan in huis ervaren wordt via de wandcontactdoos (het stopcontact) naar binnen komt.
De voorzetwand.
Een voorzetwand is een nieuwe wand die voor een bestaande, meestal steens muur, geplaatst wordt. Een steens muur is een muur, zonder spouw, die zo dik is als één baksteen lang is. Tot de eind jaren 20, begin 30 werd er in Nederland voornamelijk met steens muren gebouwd. Daarna werd er op grote schaal overgestapt op een spouwmuurconstructie. Dit is een muur die opgebouwd wordt uit twee lagen metselwerk (half steens) die van elkaar gescheiden worden met een laag lucht van ongeveer vier centimeter. Dit werd als een goede oplossing ervaren tegen een vochtprobleem dat zich met regelmaat voordeed bij steens muren.
De voorzetwand wordt meestal opgebouwd uit houten stijlen (verticale balkjes) en regels (horizontale balkjes). Soms maakt met gebruik van metall stud profielen in plaats van houten stijlen en regels.
Het is belangrijk dat deze stijlen en regels geen contact kunnen maken met de steens muur. Dit in verband met eventueel optredende vochtproblemen in het hout. Kan de voorzetwand niet tussen de vloer en het plafond bevestigd worden, dan kunnen de stijlen en regels met afstandhouders aan de gevel vastgezet worden.
Let er altijd op dat er geen plastic folie tegen de muur aangebracht wordt. Hierdoor zou eventuele waterdamp niet naar buiten kunnen. In dat geval zal er in de loop van de tijd (binnen enkele jaren) schimmelvorming kunnen ontstaan in de isolatie en totale constructie. Dit is kwalijk voor uw gezondheid.
Tussen de stijlen en regels wordt isolatie aangebracht. Aan de binnenzijde, aan de kant van de kamer, hoort wel een laag plastic folie aangebracht te worden. Dit is een dampremmende laag. Deze laag dient te voorkomen dat er waterdamp van binnenuit in de constructie kan komen.
Vervolgens kunt u de constructie afwerken. Een mooie methode kan zijn: eerst een laag multplex, dan een laag gipsplaat en afwerken met een laag stucwerk.
Ter plaatse van het raam wordt de bovenzijde van de voorzetwand dichtgemaakt met behulp van de vensterbank.
De schilder zal, tijdens het afwerken, alle kieren rondom het raam met kit dichten. Dit is ook nog eens een vorm van energie besparen.
Wat er vaak vergeten wordt is dat een kozijn dat in een steens muur geplaatst is, nooit goed luchtdicht is. Er is in een steens muur geen goede mogelijkheid om een kozijn goed wind en waterdicht aan te sluiten. U ervaart vaak tocht.
Als er eerst een voorzetwand geplaatst wordt en u werkt deze netjes af, dan is er aan de onderzijde, net zoals bij de zijkanten een kier. Deze kier is niet zichtbaar, maar zit achter de voorzetwand. Dit is in beginsel geen punt. Hierdoor kan er luchtstroom ontstaan die een geventileerde luchtspouw achter de isolatie creëert.
Maar:
Als er wandcontactdozen in de voorzetwand gemaakt worden. En deze zijn niet luchtdicht ingebouwd, dan kan er lucht de kamer instromen. En dat ervaart u als tocht.
Moet ik nu het geheel afbreken om de kieren te dichten?
Nee, zeker niet.
Een geventileerde luchtspouw is zelfs wenselijk. Het is verstandig om de wandcontactdozen te open en de openingen te dichten. Dit zou bijvoorbeeld met een kit kunnen. Doe dit ook met de randen van de inbouwdoos. Als het goed is verdwijnen uw tocht problemen hierdoor.