Vochtproblemen na het vervangen van de neut

We hebben het over een jaren 30 woning. Op de foto is een neut onder de stijl van het kozijn zichtbaar. Direct naast de neut, tpv de muur, en op de hoek is na het plaatsen van de neut een vochtplek ontstaan.

Hoe kan dit?

Een kozijn wordt en werd in de oorspronkelijke bouwperiode met spouwlatten in de spouw verankerd. De spouwlatten zitten over de gehele hoogte van een deurstijl (en uiteraard aan de dorpels).

Als de stijl aan de onderzijde rot is en vervangen dient te worden, zoals in deze situatie het geval is, dan verwijdert men, als het goed is, ook een stuk van de spouwlat.

De vraag blijft dan open, wat heeft men met de ontstane ruimte gedaan?

Heeft men deze netjes afgewerkt, of opgevuld met bijvoorbeeld specie.

Een ander relevante vraag is: “Hoe ziet de onderzijde van de oorspronkelijke spouw eruit? Is deze schoon? Of zit deze vol met valspecie, bakstenen of ander puin?” (zie foto)

 

Als dit het geval is, dan kan het zijn dat er een koudebrug met vochtproblemen ontstaan.

Het kan zelfs zo zijn, dat de nieuwe neut van hardsteen een geleider van kou geworden is, zeker in combinatie met bouwpuin, waardoor de problemen er eerder niet waren en nu wel aanwezig zijn.

Het verstandigste is het om de neut te verwijderen en de spouw te onderzoeken. Wellicht kan het schoongemaakt worden, mogelijk lukt het om het probleem met extra ventilatie in de spouw op te lossen.

Het zal niet eenvoudig zijn om een goede blijvende oplossing te maken. Een koudebrug zal op de een of andere manier geïsoleerd moeten worden om de problemen goed te lijf te gaan.

 

Als de spouw schoon is, zorg dan voor een geïsoleerde onderbreking tussen de nieuwe neut en de muur. Alleen dan kun je vochtproblemen voorkomen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *