De zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van de zon om water te verwarmen. Collectoren vangen de zonnewarmte op middels een collector. Het is een betrouwbaar en relatief eenvoudig toepasbaar systeem.

Een zonneboiler levert via een warmtewisselaar warm water voor de keuken en de badkamer. Een zonneboilercombi levert ook een bijdrage aan de verwarming van het huis.

techniek Een zonneboiler bestaat meestal uit een zonnecollector op het dak, een voorraadvat  onder het dak en een apart bij-verwarmingssysteem. De laatste is vaak een combiketel, omdat de zon niet altijd voldoende warmte levert.

Op de plek waar de zonneboiler wordt geplaatst, moeten de volgende voorzieningen aanwezig zijn: aansluiting op het koude en warme waterleidingnet voor het tapwater in huis en, afhankelijk van het systeem, een waterafvoer. Verder moet er een stopcontact zijn voor de elektrische aansluiting van een pomp.

plaatsing De collectoren van de zonneboiler kunnen op een plat dak of een schuin dak worden geplaatst. Het liefst gericht op het zuiden.  Een schuin dak op het westen levert in principe slechts 20 procent minder opbrengst.
Nieuwbouw / bestaande bouw Zonneboilers kunnen zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw worden toegepast. Bij nieuwbouw is de installatie eenvoudiger, omdat deze tijdens de bouw direct meegenomen kan worden. in bestaande bouw dienen vaak extra voorzieningen aangelegd te worden.
vergunningen Voor een gewone zonneboiler heeft u geen vergunning nodig. Uitzonderingen op die regel gelden voor monumentale panden en beschermde stads- of dorpsgezichten.
onderhoud De meeste zonneboilers hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Het is wel aan te raden om regelmatig (minstens een keer per jaar) te controleren of het water in het voorraadvat warm wordt.

De levensduur van een zonneboiler is ongeveer twintig jaar.

keurmerken In Nederland hebben de meeste zonneboilersystemen het Zonnekeur of het Europese Solar Keymark.
Kosten en beparingen Voor consumenten bedragen de kosten van een zonneboiler ongeveer 2.400 euro, inclusief BTW.

Uiteraard is dat afhankelijk van de situatie.

 

Een zonneboiler met een collectoroppervlak van 2,7 m2 bespaart ongeveer 50 procent van de energie die nodig is voor het gebruik van warm water. Dat is circa 150-200 m3 aardgas per jaar.

bron: www.hrsolar.nl