Elektrisch doorstroomheaters / doorstroomtoestellen

Als we van het gas af moeten en all electric gaan, zullen we het toepassen van doorstroomheaters moeten overwegen.

Een doorstroomheater past men in een woning toe om koud water te verwarmen. Net als bij de ouderwetse geiser is er een voeding voor koud water. Dit water stroom door de heater op het moment dat de warme kraan opengezet wordt. Het water wordt dan elektrisch verwarmt.

Er zijn doorstroomhetaer voor een wastafel, maar ook voor de badkamer.

 

Combinatie met een warmtepomp.

Een steeds meer voorkomende toepassing is een doorstroomheater in combinatie  met een warmtepomp. Op het moment dat de warmtepomp het water onvoldoende op temoeratuur krijgt, dan wordt de doorstroomheater ingeschakeld.

De heater functioneert ook als een back-up in het geval er een storing optreed.

 

Plaatsing Een doorstroomheater plaats men zo dicht mogelijk bij een kraan. Dit om een hoog rendement te kunnen behalen. Er zijn kleine variant die men onder een wastafel kan plaatsen en grotere varianten voor in de badkamer.
Onderhoud In tegenstelling tot een boiler heeft een doorstroomtoestel geen reservoir waarin water warm gehouden wordt.

 

Een elektrische doorstroomheater heeft vrijwek geen onderhoud, maar levert in principe wel onbeperkt warm water

Er zijn geen bewegende onderdelen en ook het elektrische element is onderhoudsvrij toegepast. Pas altijd op met kalk.

 

Kosten en besparingen Het verwarmen van water met behulp van een doorstroomheater kost relatief veel geld. Het apparaat is goedkoop, we spreken over tientjes.

Maar omdat het water alleen opgewarmd wordt op het moment dat er warm water nodig is, kost het apparaat relatief weinig aan elektriciteit.

De moderne toestellen zijn voorzien van een digitale regeling om het energieverbruik tot een minimum te beperken zonder risico van koolmonoxide in de woning.

Ten opzichten van een elektrische boiler kan de doorstroomheater een paar honderd euro per jaar aan stilstandsverliezen besparen.

 

Een extra toegevoegde waarde voor de eindgebruiker is dat de maximale uittrede-temperatuur begrenst kan worden om verbranding door te heet water te voorkomen. Met name in woningen voor senioren, waar jonge kinderen zijn en minder valide personen kan dit een belangrijk voordeel zijn.