Energie besparen met isolerende en zonwerende raamfolies.

Wij houden van veel licht in huis. Met het traditionele klimaat in Nederland hebben wij behoefte aan grote ramen en veel glas. Helaas gaat veel energie verloren via de ramen. Glas is een slechte isolator.

Isolerende raamfolie.

Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Het is bijna mogelijk om van enkel glas als het ware dubbel glas te maken. Standaard dubbel glas kan opgewaardeerd worden tot HR-glas. Op deze wijze is het beter mogelijk om warmte binnen te houden en het energiegebruik terug te dringen. Isolerende folie is relatief goedkoop. Zeker goedkoper dan het vervangen van het glas. En de folie kan eenvoudig aan de binnenkant op het glas geplakt worden.

Het isoleren met behulp van glasfolie kan een oplossing zijn voor monumenten. Er hoeft dan geen speciaal monumentenjaar toegepast te worden. Het zou zelfs zonder vergunning kunnen (controleer dit altijd bij de gemeente).

Raamfolie isoleert een minder dan HR++ – en triple glas. Het verhoogd wel het comfort ten opzichte van het bestaande glas, maar minder dan wanneer het bestaande glas vervangen wordt door HR++ – of triple glas. Het voordeel is dat er geen aanpassingen aan de bestaande ramen en kozijnen uitgevoerd hoeven te worden. Isolerende folie is transparant en nagenoeg onzichtbaar.

Zonwerende folies.

Naast transparante isolerende folies zijn er ook getinte zonwerende folies op de markt. Deze folies kunnen het binnendringende UV weren tot 99%. Hierdoor kan de ruimte tot wel 6 graden koeler blijven dan in vergelijkbare ruimtes met ramen zonder zonwerende folie.

Het toepassen van zonwerende folie is aanzienlijk goedkoper dan het plaatsen van een airco. Airco’s gebruiken vrij veel energie. Dit kun je met zonwerende folies besparen.

Houdt er wel rekening mee, dat hoe meer UV werend een folie is, hoe donkerder deze wordt.

Dit neem zicht naar buiten weg.

Aandachtspunten:

1

Raamfolie is bedoeld voor enkel glas en dubbel glas. Als het gecombineerd wordt met HR of HR++ glas, dan kan dit leiden tot thermische breuken in het glas. 

2

Er is een verschil tussen folie die direct op het glas wordt geplakt en folie die je voor het raam spant en op de kozijnen vastplakt (kozijnfolie). Kozijnfolie is relatief eenvoudig zelf aan te brengen. Glasfolie is moeilijker. Er kunnen blazen en vouwen ontstaan. Overweeg om dit door een vakman uit te laten voeren.

Houdt er rekening mee dat door het toepassen van een zonwerende folie de zon buiten gehouden wordt. In de zomer is dit aangenaam. Op andere momenten kun je hierdoor minder gebruik maken van de natuurlijke opwarming van het huis door de zon. Met het oog op het veranderen van het klimaat, en de minder koude winters, worden deze bezwaren steeds kleiner.

4

Je kunt er ook voor kiezen om isolerende plisségordijnen op te hangen. Deze gordijnen leveren een vergelijkbare energiebesparing op als raamfolie. Met een combinatie van gordijnen en folie bespaar je natuurlijk nog meer energie.

5

In monumenten is raamfolie een relatief voordelig alternatief voor duur speciaal monumentenglas.