Het zonnepaneel

Het zonnepaneel:

Door een zonnepaneel wordt energie uit zonlicht omgezet in elektriciteit. Een zonnepaneel is een gemakkelijk toepasbare en milieuvriendelijke techniek om elektrische energie op te wekken.
Een zonnestroomsysteem bestaat meestal uit één of meer pv-panelen. Deze panelen worden gemonteerd op het dak. Hier gebruikt men een special draagconstructie voor. Verder bestaat het systeem uit een omvormer en bekabeling. Een omvormer zet de door het systeem geleverde gelijkspanning om in wisselspanning. Wisselspanning is stroom die standaard uit het stopcontact komt.

Plaatsing van zonnepanelen:

De meest efficiënte manier om zonnepanelen te plaatsen is door de panelen naar het zuiden te richten. Plaats ze bij voorkeur onder een hoek van 35 graden. Dit is de meest efficiënte wijze. Het is belangrijk om er op te letten dat er geen schaduw op de zonnepanelen terecht komt. In dat geval loopt de opbrengst sterk terug. Houdt rekening mee dat de zonnepanelen niet in serie geschakeld worden. Een zonnepaneel dat niet werkt heeft invloed op de rest van de panelen.

Pas eventueel optimisers toe om het rendement te verhogen.

Nieuwbouw en bestaande bouw:

Zonnepanelen kunnen in nieuwbouw en in bestaande bouw worden toegepast. Bij nieuwbouw is de installatie eenvoudiger. In bestaande bouw dienen vaak extra aanpassingen gemaakt te worden.

Vergunningen:

Voor een gewoon zonnepaneel heb je, in principe, geen vergunning nodig. Uitzonderingen op die regel gelden voor monumentale panden en beschermde stads- of dorpsgezichten.

Let op:
Er mag niet meer dan een half dakvlak volgelegd worden met zonnepanelen.

Anders kan een vergunning nodig zijn. Vraag dit altijd na bij de gemeente.

Onderhoud:

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm. In de regel spoelt de regen vuil van de panelen af. Het is verstandig om regelmatig het functioneren te controleren. Bij de onderhoudstips staat hoe je een zonnepaneel het beste kunst schoonmaken.

Keurmerken:

Zonnekeur is een gangbaar keurmerk voor zonnepanelen.
www.zonnekeur.nl


Leveranciers bieden, normaal gesproken, een fabrieksgarantie die varieert van 20 tot 25 jaar.
Soms geeft een fabrikant een vermogensgarantie.

Kosten en besparingen:

Het meest toegepast type zonnepanelen is een zonnepaneel met zogenoemde multikristallijn silicium zonnecellen. Een systeem van 30 m2 is gelijk aan een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 3,5 kWp.

rekenvoorbeeld:
Met een elektriciteitsprijs van 0,23 euro per kWh (consumententarief ) en een elektriciteitsopbrengst van 2.800 kWh per jaar bespaart u zo’n 640 euro per jaar op uw energierekening. De aanschafkosten voor een systeem van 3,5 kWp liggen rond de 15.000-20.000 euro, inclusief BTW en montage.



Berekeningen zij gebaseerd op de huidige energiekosten.

Bron: agentschap NL

Subsidies:

Bij aanschaf van een zonnestroomsysteem kun je in aanmerking komen voor subsidies. En de verkoopwaarde van jouw woning kan stijgen. Verder kun je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning onder bepaalde voorwaarden een zonnestroomsysteem meefinancieren in de hypotheek (groene hypotheek).

Tenslotte:

Zonnestroomsystemen variëren in grootte van enkele panelen tot dakvullend. U kunt het aantal panelen altijd uitbreiden.

Accu:

Op dit moment zijn er verschillende bedrijven bezig om een accu op de markt te brengen waarin je, je eigen opgewekte energie in op kunt slaan. Met het oog op het afschaffen van de salderingsregelingen is dit een verstandige investering.
Een accu van 4,4 Kwh is voor een gemiddeld huishouden voldoende.

Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt ongeveer 3500kWh per jaar. Met een zonnepanelenpakket met een opbrengst van ± 4000kWh kun je een hoop energie terugwinnen.