Infrarood panelen en vloerverwarming.

 

 

Infraroodpanelen

Het toepassen van infraroodpanelen is een keuze die je zou kunnen maken als het gaat om bijverwarming. Bij voorbeeld in ruimtes dei minder gebruikt worden of in “dode” hoeken in leefruimtes. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, tenzij het huis heel goed geïsoleerd is.

Infraroodpanelen zijn er in verschillende afmetingen. Vaak worden deze panelen aan het plafond of aan de wand opgehangen.

Infraroodpanelen werken anders dan een reguliere verwarming. Infraroodpanelen geven uitsluitend stralingswarmte af. Een conventioneel systeem is vaak een combinatie van straling en convectie (luchtstroming).

 

Als je in de stralingswarmte van een Infraroodpaneel

zit, dan voelt dat comfortabel. De luchttemperatuur om je heen is minder belangrijk. Een infraroodpaneel is te vergelijken met het zitten in de zon.

Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg.

Buiten het bereik van de panelen blijft het koud. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter. Een gunstig bijkomend effect hiervan is, dat er minder problemen bij koudebruggen optreden. Dit omdat de lucht niet verwarmd wordt. Deze lucht kan dan ook niet  op koude plaatsen condenseren.

 

Om een hele ruimte te verwarmen met infraroodpanelen zou je meerdere infraroodpanelen tegelijk aan moeten zetten. Houdt er rekening mee dat dit relatief veel stroom kost.

 

Een vlakke plaat, maar een groot stralingsoppervlak.

 

Infraroodpanelen werken op stroom. Deze panelen kosten minder stroom dan een ouderwets elektrisch straalkacheltje.

De oppervlakte van het paneel wordt warm, maar door een isolatie aan de achterzijde gaar er weinig warmte verloren.

 

Plafond

Het duurt een paar minuten voordat het paneel de verwachte stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt het beste als het aan het plafond hangt. Op deze plaatst kan de straling ongehinderd (zonder obstakels zoals meubels) de mensen bereiken.

De ideale hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Bij meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen (met draadjes aan het plafond).

 

Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor

Er zijn panelen die handmatig bediend moeten worden.

Er zijn ook panelen die voorzien zijn van een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is.

 

Verwarmen op stroom is de toekomst. Zeker als je het beleid van het kabinet in gedachten neemt.

De huidige stroomvoorziening in Nederland is op dit moment  nog een mix van vooral grijze stroom uit (fossiele) kolen-, gas- en kerncentrales. Slechts een beperkt deel komt uit duurzame bronnen.  Zolang de stroom in Nederland niet CO2-vrij is, is verwarmen op stroom niet per se milieuvriendelijker dan op gas. De CO2-uitstoot voor het opwekken van stroom kan namelijk hoger zijn dan de CO2-uitstoot van verwarming op gas.

 

Warmtepomp is duurzamer dan hr-ketel

Een warmtepomp bespaart energie door warmte ui de aarde of de lucht te halen. Op deze wijze gebruikt een warmtepomp op een slimme manier stroom. Zelfs met de huidige grijs-groene elektriciteitsmix leidt het gebruik van een volledige warmtepomp tot ruim 50% minder CO2 dan een gasgestookte hr-ketel.

 

Een elektrische hr ketel  is minder duurzaam dan hr-ketel.

Elektrische hr ketels en elektrische boilers gebruiken zoveel stroom om het huis en het water warm te krijgen, dat het gebruik met de huidige grijs-groene stroommix tot bijna 2 keer zoveel CO2 leidt als een gasgestookte hr-ketel.

 

De duurzaamheid van infraroodpanelen in relatie tot een verwarming met een hr ketel (en een warmtepomp) hangt sterk van het gebruik af.

Wordt de paneel als bijverwarming of als hoofdverwarming gebruikt?

Ook is de mate van isolatie van de woning sterk van invloed op het elektrische gebruik van infraroodpanelen.

 

Infrarood panelen als bijverwarming

Een infrarood paneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming (nu nog bijna altijd een hr-ketel op gas, soms een warmtepomp op elektriciteit) verminderen.  Een voordeel is dat niet iedere ruimte verwarmd hoeft te worden.

Kamers die niet gebruikt worden, hoeven in deze situatie ook niet warm gestookt te worden. Dit bespaart energie. Houdt er wel rekening mee dat dit kan leiden tot problemen met vocht en schimmels in huis. Als hoofdverwarming kost een infrarood paneel nog wat veel energie.

 

Infraroodmatten

Een alternatief voor infra rood panelen is het toepassen van een infrarood vloerverwarming. Dit is energie zuiniger dan een elektrische vloerverwarming, maar de capaciteit is aanzienlijk minder dan een conventionele vloerverwarming.

Als je kiest voor een infrarood vloerverwarming dan dien je wel bijverwarming te plaatsen.

 

bron afbeelding: verwarmwinkel.nl

Plaatsing Infraroodpanelen plaatst men in het algemeen aan het plafond of de wanden.

Je kunt ook kiezen voor een infrarood vloerverwarmingssysteem.

Onderhoud Infraroodpanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Het zijn vlakke panelen die af en toe gereinigd moeten worden. Ze maken ook geen geluid.
Kosten en besparingen Een paneel kost enkele honderden euro’s per stuk. Dit is vergelijkbaar met een verwarmingselement. Een voordeel is dat er geen leidingen meer aangelegd hoeven te worden. Wel moet er elektriciteit met een voldoende capaciteit zijn. Het kan dus voorkomen dat er extra groepen aangelegd moeten worden in de meterkast. Je hebt geen cv ketel nodig, di dan ook weer niet onderhouden hoeft te worden.

 

De leveranciers geven een besparing aan die ongeveer op 33% neerkomt van de energierekening.

Wees kritisch, deze besparingen zijn sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De isolatie van het huis en jouw individuele gebruik.